Logo

Kaygı bozukluğu nedir?

Kaygı bozukluğu nedir?

Kaygı bozukluğu, bireyin hissettiği kaygı, endişe, korku ve gerilimin aşırı olması hali ile bireyin günlük yaşamını olumsuz etkileyen bir ruhsal sağlık durumudur.

Kaygı bozukluğu, bireyin korkuyu, endişeyi, gerilimi kısaca kendisini kötü hissetmesine neden olan her hissiyatı aşırı derinden hissetmesine neden olan psikolojik bir durumdur.

Günlük yaşantımızda karşılaştığımız stres içeren durumların üstünden gelmemiz bazen zor olabilirken, kaygı bozukluğu yaşayan bir insan için bu durum daha da içinden çıkılamaz bir hal almış olabiliyor. Kaygı bozukluğu çeşitli alt türlere ayrılarak, her bireyde farklı şekillerde gözlemlenebilir. Bu yazıda kaygı bozukluğunun ne olduğunu, belirtilerini, nedenlerini ve tedavi yöntemlerini inceleyeceğiz.


Kaygı Bozukluğu Nedir?

Kaygı bozukluğu, bireyin hissettiği kaygı, endişe, korku ve gerilimin aşırı olması hali ile bireyin günlük yaşamını olumsuz etkileyen bir ruhsal sağlık durumudur. Kaygı, tehlike ya da stresli bir durum karşısında tepki verilmesi normaldir fakat kaygı bozukluğu yaşayan kişiler için bu tepkiler, duygular aşırıya kaçabilir ve bu durumda kişinin toplum içerisinde, sosyal ilişkilerde, iş ve okul gibi alanlarda zorlanmasına sebep olabilir.

 

Kaygı Bozukluğunun Türleri

Kaygı bozukluğu, farklı alt türlere ayrılabilir. Bunlar arasında en yaygın olanlar:

Panik Bozukluk: Beklenmedik anlarda gerçekleşen atak durumudur. Kişinin herhangi bir olay, durum karşısında verdiği anlık tepki ile beraber kalp çarpıntısı, kötü bir şey olacak hissiyatı, titreme, terleme gibi fiziksel semptomlarla kendini gösterir.

 

Sosyal Kaygı Bozukluğu: Kişinin dahil olduğu ortam içerisinde insanlarla iletişim kurarken aşırı korku duyması, gerilmesi, endişelenmesi, utanması ve bunlarla birlikte meydana gelen nabzın hızlı atması, mide bulantısı, baş dönmesi gibi reaksiyonlar görülmektedir.

 

Genelleştirilmiş Kaygı Bozukluğu (GKB): Ortada herhangi bir problem yokken kişinin sürekli endişe duyarak, kötü şeylerin başına geleceğini düşünerek kendisini sürekli stres halinde tutma, gerçekleşen ya da gerçekleşmeyen her olayın en kötü yanını düşünerek huzursuz ve kaygı halinde bulunma durumudur.

 

Yaygın Kaygı Bozukluğu (GKB): Kişinin devamlı olarak yaşanılan küçük olaylar karşısında stres, gerginlik ve endişe duyarak yaklaşması, kişinin günlük yaşantısını ve bütünüyle hayatını zorlaştırabilir.


Fobiler: Kişinin belirli bir nesne, herhangi bir durum, yer ya da olay karşısında aşırı endişe, stres, korku ve bulunduğu yerden, ortamdan kaçma, uzaklaşma davranışları gösterme durumu ile belirgindir.


Kaygı Bozukluğunun Belirtileri

Kaygı bozukluğunun belirtileri kişiden kişiye değişiklik göstermektedir ancak en yaygın belirtiler şunlardır:

 

Dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon zorlukları: Kaygı, bireylerin herhangi bir şeye karşı odaklanmasını, gün içerisinde yapmak istedikleri aktiviteleri veya zorunda oldukları rutinleri bile sekteye uğratarak zor bir hale getirebilir.

 

Sürekli endişe ve korku duygusu: Kişinin yaşadığı olay ya da içinde bulunduğu durum her ne kadar küçük olsa da kaygı duygusu, endişesi, kötü senaryolar kurma düşüncesi sürekli arka planda aktif halde var olmaya devam etmektedir.

 

Fiziksel belirtiler: Fiziksel belirtilerin başında kalp çarpıntısı gelmekle birlikte baş dönmesi, mide bulantısı, terleme, titreme gibi semptomlar da gözlemlenmektedir.

 

Uyku problemleri: Kaygı, kişinin uykuya dalmasını zorlaştırmakla birlikte uykudan sürekli uyandırarak uyku kalitesini de düşürmektedir.

 

Aşırı güvenlik arayışı: Kaygı bozukluğu yaşayan kişiler için güven çok önemlidir. Yaşadıkları stres, endişe, korku durumu duydukları güvene bağlı olarak artmakta ya da azalmaktadır. Bu nedenle garanticilik bu kişiler için çok önde gelir. Kişiler kendilerini güvende hissetmek için yaşadıkları her durumda kendilerini garantiye alma isteği ile sürekli güvenceler arayabilirler.


Kaygı Bozukluğunun Nedenleri

Kaygı bozukluğunun tam olarak ortaya çıkış nedeni belirlenememiş olsa da bunda etkili olan çevresel faktörler, genetik, stres, beyinde meydana gelen değişiklikler gibi durumlar kaygı bozukluğuna neden olan durumlardır.

Aşağıdaki faktörler kaygı bozukluğunun gelişimine katkı sağlayabilir:

 

Çevresel faktörler: Kişinin yaşamında, günlük yaşantısında meydana gelen gerilim yaratan, strese sokan olaylar, travmalar kaygı bozukluğuna yol açmaktadır.

· Stresli Yaşam Olayları: Boşanma, iş kaybı, sevilen birini kaybetme gibi büyük stres yaratan olaylar kaygı bozukluğunu tetiklemektedir.

 

· Travmatik Deneyimler: Kişinin çocuklukta yaşamış olduğu fiziksel, duygusal ya da cinsel travmalar, kişinin kaygı bozukluğu yaşamasına yol açabilir.

 

· Aile İlişkileri: Kişinin aile üyeleri ile sorunlu ilişkileri, aile içerisindeki kopukluk, zorlayıcı aile dinamikleri kaygı bozukluğunun gelişimine katkıda bulunabilir.

 

Genetik faktörler: Kaygı bozukluğu aile içerisinde bulunan üyelerde daha önce görülmüş ise, aile içinde bulunan diğer üyelerinde kaygı bozukluğu yaşama ihtimali yüksektir.

 

Beyin kimyası: Beyinde bulunan birtakım kimyasallarda meydana gelen dengesizlikler, kaygı bozukluğunun oluşmasında büyük rol oynayabilir.

 

Kişilik özellikleri: Kaygı bozukluğu, güvence arayan, garantici, mükemmeliyetçi, temkinli ve aşırı duyarlı kişilerde daha sık görülmektedir.

 

Hormonal Değişiklikler: Kişinin özellikle ergenlik, hamilelik, menopoz gibi dönemlerdeki hormonal değişiklikler kişinin kaygı durumunun artmasına yol açabilir.

 

Kaygı Bozukluğunun Tedavi Yöntemleri

Kaygı bozukluğunun tedavi edilmesi mümkündür. Uygulanacak olan tedavi kaygı bozukluğu yaşayan her bir birey için karşılaştıkları belirtilere ve bozukluğun türüne bağlı olarak farklılık göstermektedir.

Kaygı bozukluğunun tedavisinde başlıca kullanılan yöntemler ise şunlardır:

 

Psikoterapi: Kaygı bozukluğunun tedavisinde en yaygın yöntemlerden biri olan bilişsel-davranışçı terapi (BDT), bireylerin sahip oldukları olumsuz düşüncelerini fark etmelerini, bu olumsuz, negatif düşüncelerle başa çıkmanın yollarını öğrenmelerini sağlamaktadır.

 

İlaç tedavisi: Kaygı bozukluğunun meydana getirdiği belirtileri antidepresanlar ve anksiyolitikler gibi ilaçlar hafifletebilir. Ancak ilaç tedavisi kişinin kendi ya da çevresinin önerisi ile değil yalnızca bir psikiyatristin önerisi ile kullanılmalıdır.

 

Yaşam tarzı değişiklikleri: Kişinin düzenli egzersiz yapması, gerektiği kadar uyuyabilmesi, sağlıklı besinler tüketmesi, bu durum ile baş etmeyi öğrenmek için bir uzmana başvurması kaygı bozukluğunun azalmasına katkı sağlayabilir.

 

Destek grupları: Kaygı bozukluğu yaşayan bireyler destek gruplarına dâhil olarak, kendilerinin deneyimlediği anları, içinde bulundukları durumları diğer bireylerinde yaşamış olduklarını ve bu durumu yaşayan tek kişi olmadıklarını görerek onlarla duygusal bağ kurabilirler. Bu açıdan destek grupları büyük önem taşımaktadır.

 

Sonuç

Sonuç olarak kaygı bozukluğu, kişinin günlük yaşantısını, yaşam kalitesini ciddi ölçüde etkileyebilecek bir ruhsal sağlık problemidir. Ancak kaygı bozukluğu yaşayan kişinin yaşamış olduğu belirtilere uygun bir şekilde uygulanan doğru tedavi yöntemleri ile bu durum kontrol altına alınabilir. Eğer sizler de kaygı bozukluğu yaşıyorsanız veya çevrenizde bu durumu yaşayan insanlar var ise, profesyonel destek almaları oldukça önemlidir. Unutmayınız ki, kaygının üstesinden gelmek zor olsa da, zaman alsa da doğru tedavi yöntemi ile bu durumu atlatmak mümkündür.

 

İlişkili İçerikler
Mindfulness: Günlük Hayatta Bilinçli Farkındalık Uygulamaları
Mindfulness: Günlük Hayatta Bilinçli Farkındalık Uygulamaları
Modern yaşamın yoğun temposu, hepimizi zaman zaman yorucu bir zihin ve beden döngüsüne sokabilir. Günlük koşuşturmacalar, stres ve zaman baskısı, çoğu zaman yaşamın güzelliklerini kaçırmamıza neden olur. İşte tam da bu noktada mindfulness (bilinçli farkındalık) devreye giriyor.
Bireysel
2025 Yeni yıl. Biz mi Sana Misafiriz, Sen mi Bize?
2025 Yeni yıl. Biz mi Sana Misafiriz, Sen mi Bize?
Yeni bir yıl, sadece bir takvim değişikliği değil, aynı zamanda insanoğlu için umut, yenilenme ve değişim anlamına gelir. Tarih boyunca farklı kültürlerde ve toplumlarda yeni yıl kutlamaları farklı şekillerde karşımıza çıksa da, ortak nokta her zaman yeni başlangıçların ve geçmişten ders çıkarma fırsatının simgelenmesidir.
Bireysel
Bütüncül Terapi
Bütüncül Terapi
Bütüncül Terapi, farklı psikoterapi ekollerinin teknik ve prensiplerini bir araya getirerek danışanın bireysel ihtiyaçlarına en uygun tedavi yöntemini oluşturmayı amaçlayan esnek ve kapsamlı bir yaklaşımdır.
Bireysel
Varoluşçu Terapi
Varoluşçu Terapi
Varoluşçu terapi, bireylerin yaşamın anlamını, özgürlüğünü, sorumluluğunu ve varoluşsal kaygılarını keşfetmelerine yardımcı olan bir psikoterapi yaklaşımıdır.
Bireysel
Psikanaliz ve Psikodinamik terapi
Psikanaliz ve Psikodinamik terapi
Her iki terapi türü de bireyin bilinçdışı süreçlerinin, yani farkında olmadan sakladığı duyguların, düşüncelerin ve çatışmaların mevcut yaşantısını nasıl etkilediğini araştırır.
Bireysel
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), 20. yüzyılın ikinci yarısında psikoterapiye kazandırılmış, düşünce kalıpları, davranışlar ve duygular arasındaki etkileşime odaklanan bir yaklaşımdır.
Bireysel
Lacan'ı okumak
Lacan
Bireysel
Yalnızlığın Beş Sesi
Yalnızlığın Beş Sesi
Yalnızlığın filozoflar gözünden değerlendirilmesi üzerine Psikoterapist Soner Koşan tarafından ele alınan bir yazı.
Bireysel
Suçluluk psikolojisi
Suçluluk psikolojisi
Bu duygu genellikle kişinin yaptığı ya da yapmadığı bir şeyden dolayı suçlu hissetmesiyle ortaya çıkar.
Bireysel
Obsesif Kompulsif Bozukluk
Obsesif Kompulsif Bozukluk
Sıkıntı ve endişe verici düşüncelerin (obsesyonlar) ve bunları azaltmak için tekrarlanan davranışların (kompulsiyonlar) olduğu bir bozukluktur
Bireysel
Tükenmişlik sendromu nedir?
Tükenmişlik sendromu nedir?
Günümüzün yoğun ve rekabetçi iş dünyasında sıkça karşılaşılan, bireylerin iş hayatında maruz kaldıkları aşırı stres ve baskı sonucu oluşur
Bireysel
Hayır Diyebilmenin Önemi
Hayır Diyebilmenin Önemi
Hayır diyebilmek, sağlıklı bir zihinsel ve duygusal dengeyi korumanın önemli bir parçasıdır.
Bireysel
Travmanın Tanımı ve Etkileri
Travmanın Tanımı ve Etkileri
Travma nedir? Travma aşamaları nelerdir? Bireyde bıraktığı etkileri nelerdir?
Bireysel
Tanrı ve Özgürlük Üzerine
Tanrı ve Özgürlük Üzerine
Tanrı var mı? Tanrı özgürlük ister mi? Tanrıyı kim yarattı? Tanrı kime hizmet ediyor? Tanrı mutlak iyi mi?
Bireysel
Bireysel Zamanın Önemi
Bireysel Zamanın Önemi
Bireysel zamanın bireyin kişisel gelişimine katkısı ve önemi
Bireysel
Kabul ve Kararlılık Terapisi
Kabul ve Kararlılık Terapisi
(ACT) Olumsuz düşünceler, duygular, semptomlar veya koşullarla başa çıkmanın bir yolu olarak kabullenmeyi vurgulayan bir psikoterapi türüdür.
Bireysel
Psikiyatriste ne zaman gidilir
Psikiyatriste ne zaman gidilir
Psikiyatrist kimdir? Ne zaman gidilir? Psikolog ile farkı nedir?
Bireysel
En iyi psikolog kimdir?
En iyi psikolog kimdir?
Psikolog seçiminde nelere dikkat edilmelidir? Psikologlar aralarında alan olarak farklılaşır mı?
Bireysel